Economie Online

Pagina Web cu teorie si exercitii pentru economie

Proprietatea si libera initiativa

Proprietatea este o relatie ce se stabileste intre agentii economici in legatura cu posesia si utilizarea bunurilor.

Orice proprietate presupune exercitarea unor drepturi numite atribute ale proprietarului. Aceste atribute sunt:

Cu exceptia dreptului de dispozitie, toate celelalte drepturi pot fi cedate partial, fara ca proprietatea sa fie afectata.

Subiectul proprietatii este reprezentat de acei agenti economici care exercita atributele proprietatii. Subiecti ai unei proprietati pot fi:

Formele proprietatii se clasifica in functie de subiectul acesteia:

Existenta mai multor forme de proprietati reprezinta PLURALISMUL FORMELOR DE PROPRIETATE, in cadrul caruia se instituie o competitie a formelor de proprietate, devenind dominanta proprietatea ce se dovedeste a fi cea mai eficienta.

Libera initiativa reprezinta libertatea de actiune a agentilor economici in scopul realizarii intereselor proprii fara a limita insa libertatea deciziilor celorlalti agenti economici.

Se bazeaza pe o forma de proprietate, iar manifestarea liberei initiative se realizeaza pe deplin in conditiile economiei de piata in care dominanta este proprietatea privata.
Daca dominanta este proprietatea publica, libera initiativa este limitata si ingradita prin decizia statului, care intervine intre agentii economici si rezultatele activitatilor acestora. Economiile in care dominanta este proprietatea publica reprezinta economii de comanda si limiteaza libera initiativa.