Economie Online

Pagina Web cu teorie si exercitii pentru economie

Factorii de productie si combinarea lor

Factorii de productie sunt aceea parte a resurelor pe care agentii economici o utilizeaza si o transforma in bunuri economice noi.

In functie de modul in care contribuie la crestera rezultatelor activitatilor economice, utilizarea factorilor de productie poate fi apreciata dintr-o dubla perspectiva:

Factorii de productie

= activitatea umana constienta

- factor primar, activ, determinat

= asamblul elementelor provenite din mediul ambientul ce sunt transformate, prelucrate in bunuri economice noi.

- factor primar

Cel mai important factor natural este Pamantul datorita bogatiilor solului, subsolului si resurse de apa.

= bunuri sau mijloace de productie

Capitalul tehnic

In functie de modul in care se utilizeaza, se consuma si se inlocuieste:

 • FIX(Kf): acea parte a capitalului care se utilizeaza pe parcursul mai multor procese de productie, se consuma treptat, transformandu-si valoarea asupra noilor produse si se inlocuieste dupa o perioada mai indelungata de utilizare.
 • CIRCULANT(Kc): acea parte a capitalului tehnic ce se utilizeaza intr-un singur ciclu/proces de productie, se consuma integral sa se transforma in noul produs si se inlocuieste la inceputul fiecarui proces de productie.

  Kc = Kcconsumat = Kc

= factori noi determinati de progresul tehnic. (ex: informatia, licente, prototipuri, cunostinte de management si marketing)Substitutia factorilor de productie = inlocuirea unuia sau mai multor factori de productie cu un factor nou sau deja utlizat in scopul obtinerii unor rezultate mai bune.

WmgP =
ΔQ / ΔP
WmgK =
ΔQ / ΔK
 • Rata marginala de substitutie(RmgS): arata cu cat trebuie sa creasca volumul utilizat dintr-un anumit factor productie (Δx) pentru a compensa reducerea cu 0 unitate a volumul utilizat dintr-un alt factor de productie (Δy).
  RmgS = -
  Δx / Δy
  RmgS = -
  WmgY / WmgX