Economie Online

Pagina Web cu teorie si exercitii pentru economie

Consumatorul si comportamentul sau

Utilitatea intrinseca / in sens general = capacitatea unui bun de a satisface o nevoie umana.

Utilitatea economica = satisfactia pe care un anumit consumator crede ca o poate obtine din consumarea unei cantitati determinate dintr-un anumit bun.

Tipuri de utilitate economica

  1. individuala (Ui): satisfactia fiecarei doze consumate dintr-un anumit bun.
  2. individuala (Umg): satisfactia suplimentara adusa de fiecare doza consumata doze consumate dintr-un anumit bun.

    Umg =
    ΔUt / ΔQ

  3. totala (Ut): satisfactia suplimentara aduse intregii cant. consumate
  4. Ut = ∑Umgk = Umg1 + Umg2 + ... + Umgn

    Ut = ∑Umk = Um1 + Um2 + ... + Umn


Legea lui Gossen sau Legea utilitatilor marginale descrescande: „Marimea intensitatii unei placeri descreste progresiv pana la saturatie daca respectiva placere a fost satisfacuta in mod continuu si neintrerupt."


Alegerea consumatorului rational

Ca orice alt agent economic, consumatorul urmareste obtinerera eficientei in activitatea de consum. Aceasta eficienta este evidentiata printr-un efect cat mai mare pe unitate de efort, ceea ce se exprima prin raportul dintre Umg si pretul bunului achizitionat

Daca are de achizitionat bunuri cu Umg diferite si P diferite, ordinea in care vor fi achizitionate dozele pentru aceste bunuri este descrescatoare in funtie de raportul Umg/P. Limita la care inceteaza achizitia bunurilor respective o reprezinta venitul pe care poate sa-l cheltuiasca consumatorul.

V=Q∙Px+Qy∙Py+⋯

Pentru ultimele doze achizitionate cu venitul disponibil se inregistreaza o egalitate a rapoartelor dintre Umg si P pentru bunurile respective

Umgx / Px
=
Umgy / Py

Orice alta alegere, diferita de cea dictata de ordinea descrescatoare a raporturilor Umg/P ar aduce consumatorului o satisfactie totala inferioara.